We noteren 15 februari 2020. Het is het pré-Coronatijdperk. Er zijn nog geen Covid-19 besmettingen in ons land, het virus is enkel in China nog maar aan een opmars bezig. Niemand heeft gehoord van social distancing.

In Schaarbeek, ten noord-oosten van Brussel, zijn de leerlingen van TADA getuige van een overval: iemand probeert een rugzak te stelen! TADA staat voor ToekomstAtelierDel’Avenir, oftewel een project dat maatschappelijk kwetsbare tieners (en hun entourage) buitenschoolse activiteiten aanbiedt, waarbij de (leer)lat hoog ligt, terwijl ook het welbevinden van het kind bevorderd wordt.

Onder begeleiding van Brusselse magistraten leren de jongeren wat een rechter doet, wat de taak is van een aanklager en hoe een advocaat zijn betoog opbouwt. In kleine groepjes leren de tieners zich in de schoenen van de verschillende partijen te plaatsen.

TADA brengt motivatie bij aan kinderen. Gemotiveerde mensen zijn positieve mensen en positivisme is iets dat onze samenleving nodig heeft

JeroenLector TADA

Naast empathisch denken, leren ze ook een argument op te bouwen en in het openbaar te spreken. Veel meer dan een praktijkles recht, dus.

De kinderen vellen aan het einde een oordeel over de verdere berechting van de fictieve misdadiger. Maar hebben in dat beslissingsproces eigenlijk geleerd wat goed is en fout, wat nuances en argumenten inhouden. Waar rechtvaardigheid op neerkomt.

De Videoreporter bestaat in 2020 10 jaar en maakt naar aanleiding daarvan 10 video’s voor het goede doel. Meer info over TADA Brussels kan je terugvinden op hun website: tada.brussels