Bier en Brussel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Belgische biercultuur is niet voor niets uitgeroepen tot werelderfgoed en er zijn in de hoofdstad tal van restaurants en bars waarin bier een prominente rol speelt en bierfestivals waar je kennis kan maken met bier van hier en van over de hele wereld. In onze hoofdstad zijn er dan ook heel wat brouwerijen die dagelijks streven naar het lekkerste van water, graan, hop en gist.

In het programma Mastercooks op Kanaal Z maak je wekelijks kennis met een brouwerij uit Brussel. Soms zijn dat micro-brouwerijen, gegroeid van gedurfd idee tijdens een avondje op café tot een uit de hand gelopen hobby. Maar soms gaat het ook om grote brouwerijen. Een voorbeeld daarvan is Brasserie de la Senne.

Yvan De Baets, oprichter en ceo, startte een paar jaar geleden met zijn kompaan Bernard een kleine brouwerij in Sint-Pieters-Leeuw voor het brouwen van een hoppig en fruitig bier, het Zinnebir. Het bier sloeg aan en het succes maakte de brouwerij al snel te klein.
Sinds een jaar werkt Brasserie de la Senne vanuit een erg grote en volledig energieneutrale brouwerij in Sint-Jans-Molenbeek, vlakbij de site van Tour & Taxis. Daar worden ondertussen zo’n 10 bieren gebrouwd, zoals onder meer het Zinnebir, de Brusseleir maar ook heel wat seizoensbieren.

De coronacrisis en bijhorende maatregelen maken het de bierbrouwers niet makkelijk, maar het streven naar kwaliteit, vernieuwing en duurzaamheid bezorgt Yvan en zijn team wel succes in deze moeilijke dagen.

De Videoreporter realiseerde 8 portretten van Brusselse bierbrouwerijen die je de komende weken dus kan bekijken in het weekend bij Kanaal Z, of via deze link:
https://kanaalz.knack.be/lifestyle/z-mastercooks-14-11-20/video-normal-1665209.html