Sociale huisvestingsmaatschappij Cordium heeft voor een primeur gezorgd in Vlaanderen. In de sociale woonwijk Broekerwinning in Kuringen, bij Hasselt, hebben ze een windturbine geplaatst op de daken van 2 sociale woningen. Op die manier gaat de energiefactuur van de bewoners naar beneden op een duurzame en groene manier.

Van dit project word ik nu eens echt warm: het is fantastisch om te zien hoe innovatie en energiezuinigheid hand in hand gaan bij Cordium.

Matthias DiependaeleVlaams Minister van Wonen

Een windturbine op een dak is anders dan een windturbine op de grond. Dit is een eerste type verticale windturbine van ongeveer 4 meter hoog. Deze turbine draait in alle windrichtingen en werkt al bij erg lage windsnelheden, al vanaf 2 à 3 meter per seconde. Draaigeluiden zijn nauwelijks hoorbaar, erg belangrijk aangezien deze turbine op een dak in een woonwijk staat.

Hierdoor is Cordium niet alleen verhuurder, maar ook duurzame energieproducent voor haar sociale huurders. Werken met hernieuwbare bronnen – warmte en wind – levert een energiebesparing van 130 MWh/jaar op en zorgt voor een CO2-reductie van 56 ton. Om te vergelijken: dit is het equivalent van bijna 30 middenklassewagens die 12.000 kilometer per jaar rijden.

De Videoreporter volgde de plaatsing van de windturbine en zorgde voor video en foto.