De zomer van 2020 is die van de staycation. De meeste mensen blijven thuis deze zomermaanden of gaan voor een vakantie in eigen streek of land. Op de regionale zenders ATV, TV Oost, ROB TV en TV Limburg loopt het weekendprogramma Op Stap waarin je heel wat leuke tips krijgt waarnaar toe deze zomer.

De Videoreporter werkt mee aan enkele reportages zoals die over De brug van Vroenhoven in Riemst. Een toch wel opmerkelijk belevingscentrum over Wereldoorlog II… en de binnenvaart.
Het museum belicht het begin van de Tweede Wereldoorlog, uitgerekend aan de Vroenhovense brug over het Albertkanaal.
En tegelijkertijd aan de bruggen van Veldwezelt en Kanne, op het fort van Eben-Emael, in de steden Maastricht en Tongeren. Ze waren alle het doelwit van één gecoördineerde Duitse verrassingsaanval.
De aanvallers werden naar de bruggen en het fort gebracht met … zweefvliegtuigen. In Het belevingscentrum De brug van Vroenhoven krijg je kippenvel bij het bekijken, horen en voelen van dit verhaal.

Tegelijkertijd biedt het museum je een blik op de wereld van de kanalen en de binnenvaart. Ze noemen het zelf “een buitenkans voor jongeren en mensen die graag actief ontdekken en leren!”
Je ziet hoe een sluis werkt. Je test je kennis in een quiz. Je wordt uitgedaagd om een binnenschip door een sluis te sturen.
Een robot bouwt voor jou een brug. Je bent aan de slag met aanraakschermen om informatie op te zoeken. En al je zintuigen worden aangesproken.

Kortom, een museum over twee verschillende onderwerpen die toch met elkaar verweven zijn. Zeker een bezoekje waard, zowel voor jong als oud.

De reportage die loopt bij TV Limburg, ATV, ROB TV en TV Oost kan je hier bekijken:
https://www.tvoost.be/programmas/vakantievrienden-zomertip-brug-van-vroenhoven-101856