Elk Haspengouws dorp, landschap, kerk, kasteel of oud gebouw vertelt een stukje van de roemrijke geschiedenis van dit mooie stukje Limburg. Op zondag 13 september 2020 is het Open Monumentendag. In heel Vlaanderen kan je dan bekende en minder bekende monumenten en sites bezoeken.

Open Monumentendag 2020 verschilt in meer dan één opzicht van alle voorgaande. Covid-19 zorgt ervoor dat heel wat erfgoed niet of beperkt toegankelijk is. Gegidste rondleidingen zijn dezer dagen meer uitzondering dan regel.

Daarom maakte Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren voor Open Monumentendag het erfgoed in deze regio corona-proof toegankelijk. De meeste activiteiten zijn zo gekozen dat je ze op eigen houtje kan doen. Per locatie is een filmpje opgenomen dat meer duiding geeft. Zo kan je ondanks de omstandigheden toch genieten van de bijzondere plekken, desnoods vanuit je kot.

De Videoreporter ging op pad in Alken, Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem en Wellen en kwam terug met 6 video’s waarin een gids of betrokkene vertelt over de streek en zijn erfgoed.

Zoals bijvoorbeeld het verhaal van de merkwaardige tumuli in Gingelom, het moeilijke evenwicht tussen erfgoed en voedselveiligheid bij de bereiding van de Vrolingse stroop, of het nieuwe leven van het roemrijk kasteel van Heers.

De video’s en alle uitleg is terug te vinden via: http://www.rlhv.be/open-monumentendag-2020

www.openmonumentendag.be
www.rlhv.be